ЯК НЕ ПЕРЕЇДАТИ НА СВЯТА. ПОРАДИ МОЗ

05.Січ.2021
ЯК НЕ ПЕРЕЇДАТИ НА СВЯТА. ПОРАДИ МОЗ

На Новий рік та Різдво люди надають перевагу смачній, але шкідливій їжі. В поєднанні з алкоголем це може призвести до погіршення самопочуття та зіпсувати вихідні.

Традиційно новорічні свята передбачають ситну вечерю з великою кількістю різноманітних страв та напоїв. МОЗ радить у ці дні утриматись від переїдання та зловживання алкоголем.

На Новий рік та Різдво люди надають перевагу смачній, але шкідливій їжі. В поєднанні з алкоголем це може призвести до погіршення самопочуття та зіпсувати вихідні. Як вберегтись від негативних наслідків:

  • Їжте невеликими порціями. Наслідками переїдання можуть стати відчуття важкості та печія.
  • Надавайте перевагу простим нежирним стравам. Складні салати з майонезом та жирна смажена їжа ускладнює травлення і зробить вас в’ялим. Традиційні святкові страви можна зробити трішки здоровішими, якщо замінити майонез на йогурт, а м’ясо не смажити, а запікати.
  • Їжте овочі та фрукти, цільнозернові продукти. Клітковина покращує травлення.
  • Відмовтесь від алкоголю. МОЗ України нагадує, що безпечної долі алкоголю не існує.
  • Пийте побільше води. Краще уникати солодких та газованих напоїв, особливо якщо ви поєднуєте їх з алкоголем. 
  • Пам’ятайте, що більшість смаколиків та напоїв на різдвяних ярмарках містять багато цукру, барвників та інших шкідливих речовин. Краще придбати натуральні продукти з несолодкими напоями.
  • Страви, приготовані для дітей, мають відповідати віковим нормам. Свята не повинні ставати канікулами від здорового харчування.
  • Намагайтесь не вживати в новорічну ніч велику кількість нових для вас екзотичних продуктів. Вони можуть викликати алергічну реакцію.
  • Десерт – традиційна частина святкової вечері. Проте порція цукру та жирів після ситної вечері – не найкращі варіанти. Десерт краще з’їсти згодом, та надати перевагу фруктам, горіхам або натуральній пастілі, желе.
  • Дотримуйтесь простих правил при приготуванні та зберіганні харчових продуктів. Вживайте в їжу тільки свіжі, безпечні та якісні продукти. Не зберігайте приготовлену їжу довго навіть у холодильнику. Це допоможе  уникнути отруєнь та кишкових інфекцій. Не варто готувати велику кількість складних страв.
  • Якщо ви вживали алкоголь, в жодному разі не сідайте за кермо. 
  • Намагайтесь більше рухатись. Святкування не має обмежуватись лише вечерею. Прогулянка на свіжому повітрі або похід на ковзанку принесе вам багато позитивних емоцій та надасть бадьорості.
error: Content is protected !!